Ventilation

Vårt hus har så kallad mekanisk frånluft och ny tilluft tillförs varje lägenhet via friskluftsventiler i fönstren. Det fungerar på så sätt att en stor fläkt som sitter på taket suger ut luften från lägenheterna genom de runda frånluftsventilerna i kök och badrum. Ny luft vill då fylla rummet och frisk luft sugs in genom friskluftsventilerna i lägenheternas fönster. Är luften kall ska den ”fångas upp” och värmas av den värme som elementen avger. På så sätt uppnås en luftcirkulation i rummet. Om friskluftsventilerna är stängda, ändrade eller borttagna så rubbas systemet. 

Husets ventilationssystem är inställt för att hela huset skall fungera och för att luften ska cirkulera på alla våningsplan, det är därför inte tillåtet att göra ändringar som påverkar detta. Du får inte ändra inställningar genom att skruva på badrumsventilen eller köksventilen. För att ventilationen i badrummet ska fungera behövs en ordentlig springa under dörren (alternativt ventilationshål i dörren) för att kunna få ett tillräckligt flöde.

Det är endast tillåtet att installera kolfilterfläkt i köket, och den får inte kopplas direkt på ventilationen eftersom det omöjliggör ett korrekt luftombyte i lägenheten. Det blir dessutom ett onormalt tryck i ventilationskanalen och ditt matos pressas in hos någon av dina grannar. Att bygga in ett ventilationsdon i ett skåp eller bakom en kanal är förbjudet på det påverkar luftflödena.

Bostadsrättsföreningen är skyldig att genomföra en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) var 6:e år för att säkerställa att ventilationen fungerar tillfredställande, och senast godkända OVK genomfördes år 2022.
Om det vid en OVK uppdagas att det företagits förändringar i en lägenhet som påverkar ventilationen och godkända luftvärden därmed inte uppnås, får bostadsrättshavaren stå för alla kostnader det eventuellt medför att återställa dessa så att godkända värden uppnås igen. Det gäller även om förändringarna gjorts av föregående bostadsrättshavare.