Värme
Vårt hus har fjärrvärme som värmekälla. Undercentralen är inställd på att ge en inomhustemperatur på mellan 20-22 grader i lägenheterna. Det är bostadsrättshavarens egna ansvar att se till att tätningslister runt fönster och balkongdörrar är i gott skick samt att de vattenburna radiatorerna (elementen) är luftade. Möbler bör inte placeras framför radiatorerna så att värmestrålningen hindras.
När utomhustemperaturen skiftar kraftigt eller ligger runt 0 grader samt pendlar mellan plus/minusgrader kan det tillfälligt medföra att inomhustemperaturen blir lägre än 20 grader. Värmesystemet har viss fördröjning vid väderomslag.
Vid uppmätning av inomhustemperaturen ska termometern placeras mot en innervägg. Om termometern placeras mot en yttervägg eller i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än rummet i övrigt. Om inomhustemperaturen under flera dagar i följd är under 19 grader bör styrelsen kontaktas för felsökning.
Vattenburna element
Elementen i lägenheten värmer upp rummen så att det är minst 20°C under dagen om du har fönstren stängda. Elementen är fyllda med vatten som cirkulerar i hela husets värmesystem. När elementet avger värme till rummet svalnar vattnet gradvis av. Det är därför elementet är varmare upptill, där varmvattnet kommer in, och svalare nertill, där vattnet returneras till värmekällan. Det är alltså meningen att hela elementet inte är lika varmt överallt. Ju kallare utomhustemperatur desto varmare överdel på elementet för att kunna skapa rätt temperatur i rummet. Ett vattenburet element är inte brandfarligt.
Guide för att lufta elementen:
- Ta en titt på elementet och ta reda på var luftventilen sitter. I vår förening behövs ingen särskild elementnyckel utan en vanlig skruvmejsel går också bra.
- Var redo med ett glas/mugg under ventilen eller placera en handduk på golvet under elementet. Öppna sedan ventilen försiktigt. Det räcker oftast att skruva ett halvt varv (Du bör inte lossa skruven helt). Det kommer nu att börja pysa eller fräsa eller att det kommer vatten direkt om det inte behöver luftas.
- Låt ventilen vara öppen ända tills all luft har släppts ut och det kommer vatten i en jämn stråle. Därefter stänger du ventilen försiktigt igen.
- Klart! Upprepa manövern på fler element vid behov.
Spara energi när det går
Klok användning av vår totala energiförbrukning minskar också på våra gemensamma utsläpp av koldioxid. Stäng därför av elementen när du vädrar, så att termostaten inte börjar jobba för högtryck i onödan. Här finns mycket energi att spara, som i sin tur gynnar vår gemensamma miljö och kostnad. Kostnaden för att värma upp lägenheten är en stor del av avgiften.
När sätts värmen på?
Värmesystemet är inställt på att gå igång när utomhustemperaturen stabilt ligger under 15 grader. Det kan därför vara svårt att hålla en stabil inomhustemperatur på våren och hösten när det är kalla nätter och varmare dagar. Det kan ta några dagar innan inomhustemperaturen har anpassat sig till ett kallare väder, så det gäller att ha lite tålamod.